Καταρράκτες Νέδας (+Βίντεο)


Κείμενο: Κώστας Μανούσος           
Φωτογραφίες: Από τους συμμετέχοντες

Το φετινό καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, τουλάχιστον ημερολογιακά, γιατί στα δικά μας τα μέρη (Μεσσηνία) η καλοκαιρία κρατά μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, όπου ο κόσμος πηγαίνει στην παραλία για βουτιές και  για τις τελευταίες δόσεις  βιταμίνης D από τον ήλιο.

Την προτελευταία Πέμπτη του Αυγούστου λοιπόν, ξεκινήσαμε με τον Σταύρο για τους καταρράκτες Νέδας, εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα για την συγκεκριμένη βόλτα όπως πέδιλα, μαγιό, πετσέτες και την καλή μας διάθεση όπως πάντα. Για τον μοτοσικλετιστικό εξοπλισμό δεν κάνω αναφορά, καθώς το θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να τον φοράμε κάθε φορά που ανεβαίνουμε στις μηχανές.

Με αφετηρία την πανέμορφη πόλη της Καλαμάτας και ακολουθώντας την επαρχιακή διαδρομή προς Αλλαγή – Κοπανάκι – Κεφαλόβρυση – Πλατανιά (λίγο μετά την Πλατανιά ξεκινά κατηφορικός βατός χωματόδρομος), καταλήξαμε στην Νότια όχθη του ποταμού Νέδα, από όπου ξεκινάει, η μικρή σε απόσταση και διάρκεια πεζοπορία μας, έως ότου φτάσουμε στους καταρράκτες.

Από Καλαμάτα προς Νέδα

 Παρκάραμε τα σκούτερ μας σε όσο πιο επίπεδη επιφάνεια βρήκαμε διαθέσιμη, παρέα με κάθε λογίς σκουπίδι πεταμένο και την εικόνα να συμπληρώνουν τα πασπαλισμένα σ_ _ _ _  χαρτα. Μέσα σε αυτό το «σ_ _ _ _πέδιο» καταφέραμε να αλλάξουμε επιτυχία.


 Περνώντας την παλαιά πέτρινη γέφυρα για να πάμε στη αφετηρία του μονοπατιού υπάρχει μια καντίνα. 
Η καντίνα στην αρχή του μονοπατιού

Η απόσταση μέχρι τους καταρράκτες είναι μόλις 500 μέτρα και περίπου 15 - 20 λεπτά περπατήματος με τις σχετικές φωτογραφίες, βιντεολήψεις και τυχαίες συνομιλίες με άλλους πεζοπόρους. Τα 500 μέτρα του μονοπατιού αποτελούνται κυρίως από ανωφέρειες και κατωφέρειες. Μετά από περίπου 350 μέτρα υπάρχει μια μικρή λιμνούλα όπου καταλήγουν τα νερά από τον κυρίως καταρράκτη και περνάς από πάνω από μια γέφυρα για να συνεχίσεις με μια μικρή ανηφορική πορεία και να φτάσεις μπροστά από ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα.


 Δεν υπάρχει πολύς κόσμος που να κολυμπά και αυτό γιατί τα νερά είναι «κρύσταλλο», αυτό όμως δεν μας εμποδίζει , από το πάρουμε φόρα και να βουτήξουμε στα παγωμένα νερά.

Πλατεία Ανδρίτσαινας
Σιγά – σιγά η θερμοκρασία σώματος πέφτει και είναι ώρα να βγούμε από τα παγωμένα νερά. Παίρνουμε ανάποδα το μονοπάτι για την επιστροφή στα μηχανάκια μας. Αφού περάσαμε με ασφάλεια τα μηχανάκια από την άλλη πλευρά του ποταμού συνεχίσαμε για Φιγαλεία – Περιβόλια – Ναός ΕπικουρίουΑπόλλωνος  - Ανδρίστσαινα (στάση για πορτοκαλάδα) – Μεγαλόπολη και Καλαμάτα.



Από Νέδα προς Καλαμάτα
Μια υπέροχη επαρχιακή διαδρομή που περνά μέσα από 3 νομούς, με την συνολική απόσταση να είναι περίπου στα 200 χλμ.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια