Ταξιδεύω στη Ρωσία με μοτοσυκλέτα


Κείμενο: Κώστας Μανούσος
Φωτογραφίες: Κώστας και Άντζελα

    Ο σκοπός αυτού του οδηγού είναι να διευκολύνουμε τον υποψήφιο ταξιδευτή, που έχει σκοπό να επισκεφτεί την Ρωσία με μοτοσυκλέτα ή άλλο μέσο. Μεταφέρουμε όλη την εμπειρία μας, η οποία αφορά την δεδομένη χρονική περίοδο (2023), καθώς οι καταστάσεις και το πέρασμα του χρόνου μπορεί να διαφοροποιήσουν αυτές τις πληροφορίες.


ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
      Για να μπει κάποιος στη Ρωσία χρειάζεται πρωτίστως το διαβατήριο του, βίζα και ασφάλεια υγείας. Τα δύο τελευταία τα εκδώσαμε στο Pimenidis Travel. Εκεί θα σας καθοδηγήσουν για τα χαρτιά που χρειάζονται από εσάς, για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Στα σύνορα της Ρωσίας, θα σας δοθεί ένα χαρτί μετανάστη (immigration card). Περισσότερα για αυτό στην ενότητα Διαδικασίες Συνόρων.



ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΗΧΑΝΗΣ
    Το πρώτο και κυριότερο είναι η άδεια κυκλοφορίας να γράφει το όνομά σας ή του συνοδηγού. Αν είναι σε αλλουνού το όνομα, που δεν βρίσκεται εκεί κατά τη διαδικασία του ελέγχου, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μπείτε στη χώρα, καθώς θα χρειάζεται κάποιου είδους μεταφρασμένης εξουσιοδότησης.
Μετά, είναι η ασφάλεια του οχήματος που έχετε εδώ στην Ελλάδα, μαζί με την πράσινη κάρτα, για να μπορέσετε να περάσετε από τις χώρες που έχετε επιλέξει, ώστε να φτάσετε στα σύνορα με τη Ρωσία. Στην Ρωσία δεν ισχύει πλέον η ευρωπαϊκή πράσινη κάρτα ασφάλειας.  Έτσι, το δεύτερο πράγμα που θα κάνετε αφού μπείτε είναι να ασφαλίσετε τη μηχανή σας. Περισσότερα στην ενότητα Πράσινη Κάρτα.
Στην Ρωσία θα σας δοθεί ένα χαρτί από το τελωνείο για τη μηχανή σας. 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
      Τα σύνορα που περάσαμε εμείς ήταν αυτά της Luhamaa από την πλευρά της Εσθονίας και της Shumilkino από της Ρωσίας.
Οι Εσθονοί έχουν δημιουργήσει μία εφαρμογή, την Go Swift, με την οποία μπορείτε να κάνετε κράτηση σε μέρα και ώρα που θέλετε, για να περάσετε τα σύνορά της.
Την ημέρα και ώρα που έχετε επιλέξει βρίσκεστε ήδη στο πάρκινγκ στα σύνορα, περιμένοντας να σας αποσταλεί ένα SMS (εφόσον το έχετε επιλέξει στην εφαρμογή ως τρόπο ειδοποίησης) ή περιμένετε να δείτε τον αριθμό της πινακίδας σας στο ταμπλό που υπάρχει στον χώρο του πάρκινγκ, ώστε να μεταβείτε στο σημείο ελέγχου. 15 λεπτά είναι ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας για να πάτε εκεί. Μην αγχωθείτε, είναι μόλις 200 μέτρα μακριά από το πάρκινγκ αναμονής.

Σε περίπτωση βροχής δεν έχει που να "κρυφτείτε". Η επιλογή του SMS είναι μονόδρομος,
επειδή μέσα στην αίθουσα δεν υπάρχει ταμπλό για να σας ενημερώνει. 

Στο πρώτο σημείο ελέγχου γίνεται ένα τσεκάρισμα του διαβατηρίου. Στο δεύτερο και κυριότερο, ο έλεγχος αφορά ξανά το διαβατήριο και την άδεια κυκλοφορίας της μοτοσυκλέτας. Η διαδικασία στα εσθονικά σύνορα διήρκησε 15 με 20 λεπτά. 
Οι χρόνοι στα σύνορα είναι και θέμα τύχης και που θα πέσετε. Χαμόγελο και υπομονή λοιπόν, γιατί θα τη χρειαστείτε.
Η μοτοσυκλέτα έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων οχημάτων, όπως αναφέρεται και στην εφαρμογή GoSwift.

Περνώντας την ουδέτερη ζώνη φτάνετε στο πρώτο σημείο ελέγχου στην μεριά της Ρωσίας.
Αφού ρωτήσαμε το προσωπικό, προσπεράσαμε την ουρά των τεσσάρων-πέντε αυτοκινήτων και μπήκαμε μπροστά. Κάποιος από τους οδηγούς διαμαρτυρήθηκε, αλλά το τακτοποίησε η αστυνομικός, που μας έκανε τον έλεγχο.
Εκεί γίνεται ο πρώτος έλεγχος των διαβατηρίων και δίνονται επεξηγήσεις για το πως θα προχωρήσουμε, καθώς και ένα χαρτάκι με μια φόρμα κενή, που πρέπει συμπληρώσουμε στο επόμενο σημείο ελέγχου και να την παραδώσουμε.
Στο επόμενο σημείο ελέγχου δεν προσπερνάτε κανένα όχημα, εκτός και αν σας κάνουν νόημα να πάτε μπροστά. Για την υπομονή, σας μίλησα λίγο παραπάνω. Εδώ θα τη χρειαστείτε.
Αφού λοιπόν έρθει η σειρά σας, δίνετε το χαρτάκι που σας είχαν δώσει και το διαβατήριο. Θα σας πουν να συμπληρώσετε τη φόρμα και να τους την παραδώσετε. Αφού τελειώσει ο έλεγχος και η ταυτοπροσωπία, σας λένε να μπείτε μέσα στο κτίριο, από όπου θα παραλάβετε το διαβατήριο.
Ο χώρος αναμονής είναι γεμάτος από κόσμο, που περιμένει το ίδιο πράγμα με εσάς. Κάποια στιγμή θα βγει ένας υπάλληλος και θα φωνάξει το όνομά σας με ρωσική προφορά και ενδέχεται να μην το καταλάβετε. Έχετε λοιπόν το νου σας. Τότε ο/η αστυνομικός θα σας παραδώσει το διαβατήριο, μαζί με το χαρτάκι μετανάστη (immigration card). Το έγγραφο αυτό, θα σας ζητηθεί σε κάθε ξενοδοχείο και φυσικά θα πρέπει να το φυλάξετε μέχρι την έξοδο από την χώρα (πολύ σημαντικό έγγραφο!).

Από αριστερά: Immigration Card, Έγγραφο μηχανής (εμπρός και πίσω όψη).

Πάτε πίσω στο όχημα σας και το τσουλάτε μέχρι το επόμενο σημείο ελέγχου, το τρίτο στη σειρά, που είναι αυτό του τελωνείου.
Εδώ ο ιδιοκτήτης της μηχανής συμπληρώνει μία φόρμα εις διπλούν, που αφορά το μηχανάκι. Σχετικό υπόδειγμα υπάρχει κολλημένο στο τζαμάκι του τελωνείου. (Όλα τα έγγραφα που απαιτείται να συμπληρωθούν από εσάς, γράφονται και στην Αγγλική γλώσσα). Αφού συμπληρώσετε τις φόρμες, τις σφραγίζει ο υπάλληλος και σας δίνει τη μία πίσω.
Μετά έρχεται ο έλεγχος των αποσκευών. Ένας υπάλληλος θα κοιτάξει τη μηχανή από κάτω με καθρέφτη, ένας άλλος θα έρθει με το σκύλο, που θα τον βάλει να μυρίσει τη μηχανή στα σημεία που θα του υποδείξει. Μετά θα σας ρωτήσουν αν έχετε ναρκωτικά και όπλα και τέλος θα σας ζητήσουν να ανοίξετε τις βαλίτσες και βεβαίως να ρίξει και μία μυρωδιά ο σκύλος.
Οι υπάλληλοι δεν μιλάνε αγγλικά, κι αν μιλάνε είναι σαν να μη μιλάνε, αλλά είναι ευγενικοί και θα σας βοηθήσουν όσο μπορούν να συμπληρώσετε τις φόρμες και να σας εξηγήσουν. Θυμηθείτε υπομονή και χαμόγελο.
Αφού έχουν πάει όλα καλά, τότε καλώς ήρθατε στη Ρωσία.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ και ΚΑΡΤΕΣ
    Οι κάρτες δεν ισχύουν λόγω των κυρώσεων. Ως εκ τούτου είχαμε μαζί μας μετρητά για το συνάλλαγμα.
Αφού περάσαμε στην Ρωσία, στα 600 μέτρα, στο δεύτερο βενζινάδικο δεξιά, κάναμε το πρώτο συνάλλαγμα, καθώς χρειαζόμασταν χρήματα για να ασφαλίσουμε την μηχανή και για τα πρώτα έξοδα.

Προσοχή στα χαρτονομίσματα!!! Μπορεί να βρεθείτε εκτός προϋπολογισμού χωρίς να το καταλάβετε.
Στον Aris λοιπόν κάνετε το πρώτο σας συνάλλαγμα.

Πηγαίνοντας στην τράπεζα θα πρέπει να φροντίσετε τα χαρτονομίσματα σας να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και νέας κοπής (από το 2017 και μετά. Πατήστε εδώ για επιπλέον πληροφορίες). Δύο πενηντάευρα δεν μας τα δέχτηκαν σε δύο διαφορετικές τράπεζες, γιατί το ένα ήταν παλαιότερης κοπής και το άλλο είχε έναν μικρό λεκέ, που ίσα που φαινόταν...
Το ρούβλι τις ημέρες που βρισκόμασταν στην χώρα κυμάνθηκε στα 95-97 ρούβλια ανά ευρώ.
Εμείς κάναμε συνάλλαγμα στην τράπεζα Sberbank.
Εδώ απαιτείται ένας πάρα πολύ καλός προϋπολογισμός, καθώς όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ότι καλύτερο να κουβαλάμε πάνω μας ρευστό χρήμα, ειδικά όταν πρόκειται για πολυήμερα ταξίδια.
Το πρόβλημα με τις κάρτες απασχολεί το ρωσικό κράτος, που μελετά την δημιουργία μιας κάρτας για τουρίστες, κατά το τελευταίο τετράμηνο αυτού του χρόνου (2023).
Σε αυτό το σημείο θέλω να σας τονίσω πως η είσοδος ευρωπαίων πολιτών στη Ρωσία επιτρέπεται όχι όμως και το αντίστροφο.


ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ
    Από την 1η Ιουνίου 2023 δεν ισχύει η ευρωπαϊκή πράσινη κάρτα ασφάλισης στην Ρωσία και το αντίστροφο. Μπαίνοντας στη χώρα είστε υποχρεωμένοι να ασφαλίσετε το όχημά σας σε ρώσικη ασφαλιστική εταιρία. Μιλώντας πάντα για τα συγκεκριμένα σύνορα εισόδου, αφού έχετε κάνει συνάλλαγμα, πάτε πίσω εκατό περίπου μέτρα στο πρώτο βενζινάδικο στο δεξί σας χέρι, όπως μπήκατε.
Το κόστος της ασφάλειας είναι 4600 ρούβλια, δηλαδή κάπου στα 50€ και η ελάχιστη διάρκεια είναι 2 μήνες.

Αυτό είναι το πρώτο βενζινάδικο που θα συναντήσετε όπου θα κάνετε και την ασφάλεια του οχήματος.


Από Αριστερά: Ευρωπαϊκή Πράσινη Κάρτα (Λευκορωσία και Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνονται),
Ρωσική ασφάλεια και έντυπο φιλικής δήλωσης 

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
    Απαιτείται σύνδεση με ρωσικό νούμερο, γιατί η χρήση ελληνικής σύνδεσης είναι ασύμφορη.
Η κινητή τηλεφωνία στην Ρωσία είναι πολύ οικονομική.
Εμείς επιλέξαμε την εταιρεία Megafon, που έχει κάλυψη σε όλη την Ρωσία (θα σας ρωτήσουν για ποιες περιοχές θέλετε) και το πακέτο μας περιλάμβανε 30+15GB, απεριόριστο Viber, WhatsApp και YouTube, 800λεπτά προς όλα τα δίκτυα και κόστισε στα 10€ περίπου για ένα μήνα.

Φθηνή τηλεπικοινωνία. Αναρωτιέται κανένας άλλος γιατί εμείς την πληρώνουμε πανάκριβα;;;

Η σύνδεση γίνεται με τα στοιχεία του διαβατηρίου.
Τα καταστήματα της Megafon και άλλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μπορείτε να τα βρείτε και σε μεγάλα πολυκαταστήματα.
Facebook, Instagram και κάποιοι άλλοι ιστότοποι δεν λειτουργούν στη Ρωσία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κατεβάσετε στο κινητό σας μία εφαρμογή VPN. Εμείς δουλεύαμε εναλλάξ την Tomato VPN, Snap Master VPN και το Kuto VPN. Δεν δουλεύουν όλες το ίδιο καλά και αυτό είχε να κάνει με την περιοχή που βρισκόμασταν. Το VPN να το έχετε απενεργοποιημένο όταν πρόκειται για ιστοσελίδες στη Ρωσία, γιατί αλλιώς θα σας μπλοκάρει.

ΚΑΥΣΙΜΑ
    Η βενζίνη 95 οκτανίων, στοιχίζει γύρω στα 50 ρούβλια (0,50 ευρώ). Σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα πρατήρια στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστα πιο φθηνά απ'ότι των πόλεων.
Η διαδικασία του φουλαρίσματος και της πληρωμής διαφέρει ανάλογα την περιοχή. Φτάνοντας στο βενζινάδικο, θα διαπιστώσετε ότι οι αντλίες έχουν επάνω γραμμένα νούμερα. Σε μερικά πρατήρια η αντλία λειτουργεί αμέσως, ενώ σε κάποια άλλα θα πρέπει να πάτε μέσα στο μαγαζί και να ζητήσετε να σας ενεργοποιήσει την αντλία με το αντίστοιχο νούμερο για τον τύπο καυσίμου που θέλετε. Αφού τελειώσετε με το φουλάρισμα, αφήνετε τη μηχανή εκεί, πηγαίνετε μέσα στο κατάστημα και πληρώνετε. 

Βλέπω τις τιμές και "κλαίω".

Σε άλλη περίπτωση θα σας ζητήσουν πρώτα να πληρώσετε και μετά να γεμίσετε. Επειδή τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε την ποσότητα, άρα και το πόσο που θα πληρώσουμε, αφήνουμε ένα ποσό (παραπάνω από αυτό που υπολογίζουμε ότι θα πάρει) και πάμε να γεμίσουμε.
Παράδειγμα: Ξέρουμε ότι το μηχανάκι μας φουλάρει κάπου στα 800 ρούβλια. Εμείς θα αφήσουμε μέσα 1.000 ρούβλια. Στο τέλος του γεμίσματος η αντλία γράφει 820 ρούβλια. Πάμε μέσα και παίρνουμε 180 ρούβλια ρέστα.
Επίσης, σε μερικά πρατήρια δεν είναι δυνατή η είσοδος μέσα στα καταστήματα και όλη η διαδικασία της συνεννόησης και της πληρωμής γίνεται από ένα μικρό παραθυράκι.

ΔΡΟΜΟΙ
    Οι δρόμοι στην μεγαλύτερη έκταση έχουν καλή άσφαλτο. Τα κομμάτια όπου αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ήταν στο νότιο τμήμα των Ουραλίων από τα εκατοντάδες φορτηγά, από Τσελιάμπινσκ προς Ουφά και γενικότερα όπου υπήρχαν έργα, όπου το κομμάτι που θα διανύαμε ήταν ρημαδιό χωρίς κανένα ίχνος ασφάλτου και όχι μόνο. Ευτυχώς, αυτά δεν ήταν πολλά. Υπήρχαν βέβαια και διαδρομές με άσφαλτο αρκετών χιλιομέτρων πού ήταν σαν ruffles και όλο γούβες, που λέμε στα μέρη μας.
Στα σημεία όπου εκτελούνται τα έργα, υπάρχουν φανάρια που ρυθμίζουν την κίνηση, καθώς υπάρχει μόνο ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Η διάρκεια αναμονής είναι συνήθως από 8 λεπτά έως... Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό οι ουρές που δημιουργούνται είναι χιλιομέτρων. Ευτυχώς για εμάς ήμασταν με μηχανή και κάθε φορά βρισκόμασταν στην αρχή αυτής της ατελείωτης ουράς.

Υπάρχουν αυτοί οι δρόμοι...

... και ευτυχώς υπάρχουν και αυτοί, που είναι η πλειοψηφία πια.

ΔΙΟΔΙΑ
      Στη Ρωσία τα μόνα διόδια που θα συναντήσετε είναι από Μόσχα για Αγία Πετρούπολη και αντίστροφα καθώς επίσης σε γέφυρες και Εθνικές οδούς, που υπάρχουν περιφερειακά της Αγίας Πετρούπολης.

ΟΔΗΓΗΣΗ
    Εδώ πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού, καθώς έχει να κάνει με την ασφάλειά μας. Πόσα και πόσα βίντεο δεν κυκλοφορούν στο YouTube από τροχαία στη Ρωσία. Φαντάζομαι αρκετοί τα έχετε δει.
Αν αφήσετε κενό από το προπορευόμενο όχημα για ασφάλεια, το όχημα που σας ακολουθεί, συνήθως αρκετά κοντά, θα τρέξει να το καλύψει και ας έχει μπροστά 450 φορτηγά.
Αν οδηγείτε δεξιότερα από το μέσο της λωρίδας, θα έρθουν δίπλα σας.
Ο από πίσω σας, θα σας ακολουθεί σε απόσταση 2 με 5 μέτρων. Εκτιμήστε την κατάσταση και αφήστε τον να περάσει. Αυτός θα νομίζει ότι το κάνατε για να περάσει αυτός και όχι για την ασφάλειά σας και αφού σας προσπεράσει θα σας ανάψει τα αλάρμ για να σας ευχαριστήσει.
Γενικά οι Ρώσοι στην πλειοψηφία τους προσπερνούν εκεί όπου επιτρέπεται και έχει διακεκομμένη γραμμή και αυτό μπορεί να γίνει μαζικά. Το νου σας λοιπόν και εδώ.
Κι αν νομίζετε ότι οι Ρώσοι είναι χειρότεροι οδηγοί, σίγουρα δεν έχετε δει τους Γεωργιανούς και άλλους.

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
    Στην Ρωσία μπορείτε να κλείσετε ξενοδοχεία μόνο μέσω τοπικών εφαρμογών, όπως το Ostrovok, Sutochno και Yandex. Αυτό, λόγω του ότι το Booking κ.α. έχουν πάψει να συνεργάζονται λόγω των κυρώσεων. Βέβαια, θα πρέπει να επιλέξετε ξενοδοχεία που δεν απαιτούν πιστωτική/χρεωστική κάρτα, μιας και η MasterCard και η Visa δεν λειτουργούν για τον ίδιο λόγο.
Εμείς χρησιμοποιούσαμε το Ostrovok και κάποιες φορές τους χάρτες της Google.
Το Ostrovok δεν είναι τόσο οργανωμένο όπως το Booking και για αυτόν τον λόγο επικοινωνούσαμε με το ξενοδοχείο για μια πρόσθετη επιβεβαίωση.
Δεν έχουν όλα τα κτίρια ασανσέρ, για αυτό προσοχή στον όροφο που βρίσκονται τα ξενοδοχεία ή το δωμάτιό σας.
Πάνω στο εθνικό δίκτυο υπάρχουν πανδοχεία που προσφέρουν και φαγητό. Έχουν χαμηλότερη τιμή από τα ξενοδοχεία στις πόλεις και κατά συνέπεια χαμηλότερες σε ποιότητα παροχές. Στις ταμπέλες θα τα δείτε ως «Гостиница» (γκαστίνιτσα), που σημαίνει ξενοδοχείο.
Για το check in στα ξενοδοχεία, θα χρειαστείτε το διαβατήριο και το immigration card.

ΦΑΓΗΤΟ
    Στην Ρωσία υπάρχουν τύπου μαγειρεία, τα οποία λέγονται stolovaya. Οι τιμές σε αυτά είναι πολύ οικονομικές. Για δύο άτομα (δεν σερβίρουν μπύρα η αλλά αλκοολούχα) κυμαίνονται στα οχτώ με δέκα ευρώ, αλλά μην περιμένετε την ποιότητα της Ελλάδας...
Το φαγητό είναι συνήθως κρύο και το ζεσταίνουν σε φούρνους μικροκυμάτων.
Κατά τα άλλα υπάρχουν εστιατόρια, όπου για ένα πιάτο στο άτομο, μια σαλάτα και δυο μπύρες, θα πληρώσετε γύρω στα είκοσι ευρώ.

Φαγητό σε εστιατόρια τύπου Stolovaya.

Αν βρεθείτε στην Αγία Πετρούπολη δοκιμάστε τα εστιατόρια της αλυσίδας Tokyo. Το εσωτερικό τους παραπέμπουν σε ακριβότερα εστιατόρια χωρίς οι τιμές τους να εκτοξεύονται. Το μενού είναι αρκετά μεγάλο και σίγουρα θα βρείτε κάτι της αρεσκείας σας.

Η διαφορά φαίνεται, χωρίς όμως να σας "δαγκώσει" την τσέπη.

WiFi ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
    Σε πολλά ξενοδοχεία η σύνδεση στο WiFi γινότανε μέσω μιας εφαρμογής και με διάφορους τρόπους. Σε ένα από τα ξενοδοχεία, θα έπρεπε να ζητήσεις από την ρεσεψιόν να σου δώσει έναν κωδικό, αφού πρώτα τους έδινες εσύ ένα νούμερο που εμφανιζόταν στην οθόνη του κινητού.
Σε άλλο, έπρεπε να πληκτρολογήσεις το νούμερο του τηλεφώνου σου, να λάβεις μήνυμα μέσω SMS με έναν κωδικό και να τον εισάγεις, για να σου δοθεί πρόσβαση.
Σε άλλα πάλι, γινότανε απλά, με κωδικό πρόσβασης.

ΓΛΩΣΣΑ
    Η επικοινωνία είναι δύσκολη για όσους δεν γνωρίζουν την ρωσική, γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν έστω και λίγα Αγγλικά.
Το Google translate ή παρόμοια εφαρμογή, όπως το Yandex translate μπορεί να σας βοηθήσει. Το Yandex είναι για τους Ρώσους ότι είναι το Google για μας.
Πέραν της δυσκολίας της γλώσσας, δυσκολία υπάρχει και στην εξήγηση για αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Αυτό δεν περιγράφεται, θα το καταλάβετε όμως.

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
    Οι περισσότερες τουαλέτες δεν χωρίζονται σε γυναικείες και ανδρικές.
Ταξιδεύοντας, θα βρείτε αξιοπρεπείς τουαλέτες στα νέα βενζινάδικα, αλλά στα παλαιότερα θα σας πουν: "na ulitse", που σημαίνει έξω, σε τύπου ξύλινη καμπίνα με μια τρύπα...
Καλύτερα στην φύση λοιπόν...

"ΤΥΑΛΕΤ" μόνο για φωτογραφία!

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
    Όσο βρισκόμασταν στην Αγία Πετρούπολη αγοράσαμε δύο κάρτες για όλα τα μέσα. Η διάρκειά τους ήταν τρεις ημέρες με κόστος 1200 ρούβλια, δηλαδή κάπου στα 12€.
Στο Γιάροσλαβλ πήραμε λεωφορείο με την κάθε διαδρομή να κοστίζει 32 ρούβλια το άτομο, 0,30€ περίπου. Η πληρωμή γινόταν στον οδηγό. 

Τιμές και κάρτα ΜΜΜ Αγίας Πετρούπολης.

Ταξί χρειαστήκαμε μια φορά λόγω βροχής. Αυτό που κάναμε ήταν να ψάξουμε στο ίντερνετ για το ποιες εταιρείες ενεργοποιούνται στην συγκεκριμένη πόλη και να κατεβάσουμε την ανάλογη εφαρμογή. Δεν είμαι και πολύ σίγουρος αν μπορείτε να σταματήσετε ένα ταξί, απλά σηκώνοντας ο χέρι σας. Δε χάνετε όμως τίποτα να δοκιμάσετε. 


    Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο οδηγό, θα θέλαμε να αναφερθούμε ίσως στο σημαντικότερο. Το αίσθημα της ασφάλειας. Κατά όλη την διάρκεια του ταξιδιού στην χώρα, το οποίο διήρκησε 26 ημέρες, δεν νιώσαμε σε καμία στιγμή ανασφάλεια ή υποψία απάτης. Σε αυτό συμβάλει η παρουσία της αστυνομίας, καθώς και οι κάμερες ασφαλείας, που υπήρχαν σε κάθε γωνιά των περιοχών που επισκεφθήκαμε.
Στους τολμηρούς, λοιπόν, και όχι μόνο, ευχόμαστε Счастливого пути!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ευχαριστώ Κώστα για τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο. Καλά ταξίδια!! Έλα να σε στείλουμε στην Περσία τώρα:))!

    ΑπάντησηΔιαγραφή